Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
W dzisiejszych czasach, gotowe pesto można dostać praktycznie w każdym sklepie. Ja jednak wolę swoje, domowej roboty. Szybko się je przygotowuje, jest mocno aromatyczne i wspaniałe w smaku.

Składniki

  • Świeże liście bazylii - 60 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Słonecznik - 30-40 g
  • Parmezan - 30 g
  • Oliwa z oliwek - 70-80 ml
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Bazylię, czosnek, tarty parmezan, słonecznik miksujemy na gładką papkę, dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Przekładamy do słoiczka, zalewamy niewielką warstwą oliwy i wkładamy do lodówki.

Składniki
  • Świeże liście bazylii - 60 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Słonecznik - 30-40 g
  • Parmezan - 30 g
  • Oliwa z oliwek - 70-80 ml
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
Składniki