Perfekcyjny francuski sos vinaigrette do sałatek

Perfekcyjny francuski sos vinaigrette do sałatek
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: franco_polo
Tradycyjny francuski dressing do sałatek.

Składniki

  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy Dijon (lub zwykłej stołowej)
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu zaczynamy od doboru składników, ponieważ sekret dobrego sosu VINAIGRETTE tkwi właśnie w dobrych składnikach. Dużo zależy od octu, moja teściowa używa np. octu orzechowego. Ważna jest też musztarda. Można oczywiście użyć zwykłej musztardy, ale sos przygotowany z musztardy Dijon będzie lepszy. Mleko natomiast sprawia, że dressing ma jednolitą, gładką konsystencję.

  2. Składniki mieszamy w kubeczku / miseczce na jednolitą masę za pomocą energicznych ruchów widelca. I voilà! Sos gotowy!

  3. Sałatę polewamy sosem zaraz przed podaniem i delikatnie mieszamy za pomocą dwóch łyżek do sałaty.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 15 marca 2019
świetny klasyk :)
Składniki
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy Dijon (lub zwykłej stołowej)
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleka
Składniki