Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: luw78
Przepis na 1 keksówkę o długości ok. 20 cm

Składniki

  • Soczewica zielona, 200 g
  • Kasza jaglana, 100 g
  • Suszone śliwki, 5 szt.
  • Cebula czerwona, 1 spora szt.
  • Marchewka, 1 spora szt.
  • Olej, ok. 1/2 szklanki
  • Jałowiec, 4 ziarna
  • Majeranek suszony, 1 łyżeczka
  • Cząber, 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny, według uznania
  • Bułka tarta do obsypania formy

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy. Osobno gotujemy soczewicę do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone śliwki kroimy w kawałeczki.

  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z marchewką i przyprawami, oprócz pieprzu, do momentu, aż marchew zmięknie. Następnie wyjmujemy i wyrzucamy ziarna jałowca. Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy soczewicę i zawartość patelni, dolewamy pozostały olej. Blendujemy na masę. Dodajemy pokrojone śliwki i przyprawiamy według uznania pieprzem.

  3. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę i dociskamy. Na wierzch możemy również posypać bułką tartą. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st C. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
    Polecam ten bezmięsny pasztet.

Składniki
  • Soczewica zielona, 200 g
  • Kasza jaglana, 100 g
  • Suszone śliwki, 5 szt.
  • Cebula czerwona, 1 spora szt.
  • Marchewka, 1 spora szt.
  • Olej, ok. 1/2 szklanki
  • Jałowiec, 4 ziarna
  • Majeranek suszony, 1 łyżeczka
  • Cząber, 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny, według uznania
  • Bułka tarta do obsypania formy
Składniki