Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Mięsa i skórki gotujemy do miękkości, wątrobę parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze, studzimy.
Mielimy dwa lub trzy razy przez sitko 2,5 mm.
Dodajemy : 2 jajka (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania), 4 łyżki tartej bułki, 2 łyżki duże suszonego warzywka, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka suszu bazylii, 1 łyżeczka curry, 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka tymianku, dobra garść majeranku przetartego. drobno pokrojoną natkę pietruszki, Zmielone mięso ze wszystkimi dodatkami i przyprawami dobrze wymieszać.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo.
Bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Na wierzch pasztetu układamy cienkie paski słoniny i pieczemy 60 minut przy 180 st.C
Upieczony pasztet.
Pasztet wyjęty z formy, przekrojony. Bardzo smaczny, polecam :)