Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
O:)

Składniki

  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 600 g szynki wieprzowej
  • 100 g boczku
  • duża cebula
  • 150 ml śmietany 12%
  • łyżka tymianku
  • duża kapusta włoska
  • 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 20 g smalcu
  • jajko
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Wątróbkę ,boczek ,grubo skrojoną cebulę zmieliłem. Żółtka ,śmietanę i przyprawy (tymianek ,sól i pieprz) wymieszałem ,dodałem do masy mięsnej razem z 2 łyżeczkami pieprzu marynowanego. Białko ubiłem na sztywną pianę ,dodałem do masy wątrobianej ,wymieszałem.

  2. Szynkę pociąłem na 6 kawałków ,natarłem solą i pieprzem. Smażyłem z obu stron na smalcu (po 1 min). Kapustę umyłem ,oddzieliłem 6 dużych liści ,blanszowałem 5 min w osolonym wrzątku. Osuszyłem ,zgrubienia ściąłem.

  3. Formę (ok. 1 l ) wyłożyłem liśćmi ( zrobiłem to w taki sposób ,żeby całą masę można było owinąć w liście) ,wypełniłem masą wymieszaną z szynką. Całość przykryłem folią aluminiową. Piekłem 90 min w temp 200 stopni C.

  4. Po zapieczeniu pasztet wyciągnąłem i studziłem całą noc.

Komentarze do przepisu (8)

Ewaaa 05 marca 2014
ale super !!!!!
Konto usunięte 05 marca 2014
pycha,lubię wszelkiego rodzaju paszety,wątrobiane.....
mimiwiki 05 marca 2014
A już cały zjadłem ? bo jak nie to chętna jestem :) pysznie wygląda ...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 600 g szynki wieprzowej
  • 100 g boczku
  • duża cebula
  • 150 ml śmietany 12%
  • łyżka tymianku
  • duża kapusta włoska
  • 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 20 g smalcu
  • jajko
  • sól ,pieprz
Składniki