Pasztet z wątróbek drobiowych na ostro

Pasztet z wątróbek drobiowych na ostro
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pasztet zrobiony jest z wątróbek z kurczaka, podgardla wieprzowego, cebuli oraz z dodatkiem paprykowego, ostrego sosu z pieczarkami.

Składniki

  • wątróbki z kurczaka 1 kg
  • podgardle wieprzowe 40 dag
  • cebula 3 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sos z ostrych papryczek z pieczarkami 500 ml
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • słodka mielona papryka 2 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi, suszony 2-3 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1 szt. (starta)
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • wegeta bez konserwantów 1 łyżeczka
  • suszone pomidory 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wątróbki płuczemy, wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie.

  2. Po wymoczeniu w kilku wodach odciskamy ręcznie z wody i smażymy na patelni z małą ilością oleju. Smażymy na dużym ogniu kilkakrotnie przewracając je na drugą stronę. Do podsmażonych wątróbek dodajemy pokrojone w półplasterki cebule i smażymy do jej ładnego zeszklenia. Usmażone wątróbki z cebulą studzimy.

  3. W między czasie gotujemy z dodatkiem domowej pasty rosołowej do miękkości podgardle wieprzowe (około 1 godziny), po ugotowaniu studzimy.

  4. Ostudzone wątróbki z cebulą i podgardle mielimy przez sitko serowe. Do zmielonych wątróbek z podgardlem dodajemy wszystkie suche przyprawy do potrzebnego smaku. Dodajemy sos z ostrych papryczek i pieczarek.

  5. Wszystko jeszcze rozdrabniamy blenderem, podczas blendowania dodajemy stopniowo wywar z gotowanego podgardla, tak żeby gęstość pasztetu była odpowiednia do naszych potrzeb.

  6. Próbujemy smak pasztetu, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.

  7. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków.

  8. Wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki.

  9. Pasteryzujemy 40 minut.

  10. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.

  11. Smacznego!!!

Składniki
  • wątróbki z kurczaka 1 kg
  • podgardle wieprzowe 40 dag
  • cebula 3 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sos z ostrych papryczek z pieczarkami 500 ml
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • słodka mielona papryka 2 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi, suszony 2-3 łyżki
  • gałka muszkatołowa 1 szt. (starta)
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • wegeta bez konserwantów 1 łyżeczka
  • suszone pomidory 2 łyżki
Składniki