Pasztet z wątróbek

Pasztet z wątróbek
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Gosha0310
Nie mając możliwości jedzenia kupnych pasztetów a bardzo je lubiąc, byłam poniekąd zmuszona poeksperymentować i zrobić taki pasztet, który mogę jeść. A gwarantuję, że jest jedzony i lubiany przez wiele innych osób. Jest on smaczny, tani a zarazem dietetyczny.

Składniki

  • ok. 1/2 kg wątróbek indyczych
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 5 średnich marchewek
  • 1 spora pietruszka
  • spory kawałek selera
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, bazylia, tymianek, oregano

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlewam wodę z odrobiną oleju, duszę pod przykryciem pierś z kurczaka do miękkości. Odkładam do ostygnięcia. Tak samo postępuję z oczyszczoną wcześniej z błonek indyczą wątróbką. Odkładam do ostygnięcia.
    Obieram warzywa, myję a następnie gotuję na parze warzywa do miękkości.
    Odstawiam do ostygnięcia.

  2. W robocie kuchennym rozdrabniam najpierw wątróbkę i pierś z kurczaka, przekładam do miseczki. Następnie wszystkie warzywa przekładam do misy robota kuchennego, rozdrabniam. Gdy mam rozdrobnione na drobniusieńko warzywa, dodaję rozdrobnione wątróbki z mięsem.
    Dodaję sól, pierz czarny, pieprz ziołowy, bazylię, tymianek i oregano.
    Ponownie włączam robota.

  3. Doprawiony i wymieszany pasztet przekładam do małych (używam takich po koncentracie pomidorowym) umytych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Pasteryzuję ok. 10 - 15 minut.
    Pasztet przechowuję w lodówce i w każdej chwili kiedy skończy się jeden słoiczek, wyciągam drugi. Z podanej porcji wychodzi ok. 6 - 8 takich małych słoiczków. Życzę smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

gochna55 05 marca 2018
Super przepis. Dopiero dziś go "znalazłam" - Zabieram !!! Wymienię jednak wątróbkę indyczą (jakoś... Czytaj całość »
Super przepis. Dopiero dziś go "znalazłam" - Zabieram !!! Wymienię jednak wątróbkę indyczą (jakoś mi nie wchodzi) na "kurczakową". Dzięki.
Składniki
  • ok. 1/2 kg wątróbek indyczych
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 5 średnich marchewek
  • 1 spora pietruszka
  • spory kawałek selera
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, bazylia, tymianek, oregano
Składniki