Pasztet wieprzowy w słoiku.

Pasztet wieprzowy w słoiku.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pasztet wieprzowy w słoiczkach, bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie,idealny do kanapek z dodatkiem kiszonego ogóreczka lub pomidora. Polecam:)

Składniki

  • wieprzowina kl II ścinki z szynek 70 dag
  • podgardle 40 dag
  • wątróbka wieprzowa 60 dag
  • serce wieprzowe 40 dag
  • cebula 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • kasza jaglana 10 dag - może być bez kaszy
  • pół szklanki wywaru z gotowania mięs
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • liść laurowy 5 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa cała, starta
  • papryka wędzona ostra mielona 1 czubata łyżka
  • majeranek 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątroby wycinamy żyły i błony, moczymy w zimnej wodzie. Serca nadcinamy, wypłukujemy skrzepy krwi. Obieramy marchew. Do garnka wkładamy mięsa z sercami, marchew i cebulę. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. W gorącym wywarze gotujemy 1 woreczek kaszy jaglanej.

  2. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku zalewając je gorącym wywarem, po 15 minutowym sparzeniu studzimy.

  3. Wszystkie mięsa, wątróbki, warzywa i kaszę mielimy. Zmielone składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, musimy tyle przypraw dodać aby dopasować pasztet do swojego smaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy.

  4. Wlewamy wywar, i zaczynamy rozdrabniać blenderem na papkę. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wywaru, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy.

  5. Rozdrobnioną papkę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać.

  6. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki.

  7. Pasteryzujemy 60 minut.

  8. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.

  9. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

grazka950 26 sierpnia 2017
dobrze,że mąż tego nie widzi,bo by mnie zaraz zagonił do kuchni:)ostatnio pytał co tam nowego u Ciebie więc mu... Czytaj całość »
dobrze,że mąż tego nie widzi,bo by mnie zaraz zagonił do kuchni:)ostatnio pytał co tam nowego u Ciebie więc mu powiedziałam,że jesteś na urlopie,pozdrawiam :)))
GREGORHSPEED 26 sierpnia 2017
Mariolu, szalonaś Ty! Tak wielu pyszności już dawno nie widziałem <3
GREGORHSPEED 26 sierpnia 2017
Wcale nie dziwię się...normalnie jadłbym i jadł... ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wieprzowina kl II ścinki z szynek 70 dag
  • podgardle 40 dag
  • wątróbka wieprzowa 60 dag
  • serce wieprzowe 40 dag
  • cebula 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • kasza jaglana 10 dag - może być bez kaszy
  • pół szklanki wywaru z gotowania mięs
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • liść laurowy 5 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa cała, starta
  • papryka wędzona ostra mielona 1 czubata łyżka
  • majeranek 2 łyżki
Składniki