Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 334
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 9
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 486
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 334
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 9
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 486
Składniki
Mięsa, skórki, cebulę, suszoną włoszczyznę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą (2 litry), dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs.
Wątróbki kacze parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze.
Po ugotowaniu się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy.
Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2,5 mm.
Do zmielonych składników dodajemy ubitą pianę z białek, bułkę tartą i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Gotowy farsz na pasztet.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie pasztet, równamy wierzch. Bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby mięso w formie dobrze się ułożyło. Na wierzch pasztetu układamy cienkie paski słoniny. posypujemy gniecionym kolorowym pieprzem i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Upieczony pasztet studzimy, wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pasztet w przekroju.
Smacznego :)