Pasztet Świąteczny

Pasztet Świąteczny
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowity, wielomięsny pasztet z dodatkiem królika, który idealnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Pasztet jest delikatny i aromatyczny, a jego niepowtarzalny smak rozpieszcza nasze kubki smakowe. Domowy najlepszy! ;)

Składniki

  • 300 g mięsa wieprzowego (szynka / łopatka)
  • 300 g mięsa wołowego
  • 300 g surowego boczku
  • 1 tuszka królika
  • 250 g wątróbki
  • 0,5 pszennego batona
  • 2 białe cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 3 jajka
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • bułka tarta (do posypania)
  • PRZYPRAWY:
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) oraz tuszkę królika wsadzamy do wysmarowanej olejem brytfanny, dodajemy pokrojone w kawałki warzywa, podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę (pod koniec pieczenia dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz porwany na kawałki baton i zapiekamy wszystko około 20 minut).

  2. Zawartość brytfanny studzimy, a następnie mielimy w maszynce na drobnym sitku, wcześniej oddzielając mięso królika od kości. Do zmielonych składników dodajemy jajka, przyprawy, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy* wysmarowanej tłuszczem posypanym bułką tartą. Pasztet zapiekamy w 200 stopniach C około 20 minut.

    * blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm

    Po upieczeniu pasztet odstawiamy do odpowiedniego stężenia.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (16)

moniia 26 grudnia 2015
Pracochłonne ale uwielbiam takie pasztety:)pychaxD
renka 26 grudnia 2015
Robiłam na święta właśnie z królika, wiejskiej kury i boczku wyszedł wyśmienity (było widać po gościach... Czytaj całość »
Robiłam na święta właśnie z królika, wiejskiej kury i boczku wyszedł wyśmienity (było widać po gościach jak zajadali)wszystkie dodatki dawałam takie jak Ty,więc Twój też pewnie pyszny :)
marysia11082 26 grudnia 2015
Napracowałaś się ale widać pasztecik pierwsza klasa.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g mięsa wieprzowego (szynka / łopatka)
  • 300 g mięsa wołowego
  • 300 g surowego boczku
  • 1 tuszka królika
  • 250 g wątróbki
  • 0,5 pszennego batona
  • 2 białe cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 3 jajka
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • bułka tarta (do posypania)
  • PRZYPRAWY:
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
Składniki