Pasztet drobiowy w słoiczkach, według Marioli.

Pasztet drobiowy w słoiczkach, według Marioli.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczny pasztet z drobiu, doskonały dzieciom na kanapki. Polecam :)

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 1,8 kg
  • wątróbki drobiowe 30 dag
  • rosołowe z indyka 13 dag
  • serca drobiowe 25 dag
  • kaczka, porcja rosołowa 48 dag
  • kasza kuskus 10 dag
  • 1.5 szklanki rosołu z gotowania mięs
  • jajka kurze 4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • liść laurowy 5 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa cała, duża, starta
  • papryka słodka mielona 1 czubata łyżka
  • majeranek 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wymyte, oczyszczone mięsa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny.

  2. Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy.

  3. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie, odcinamy błony i żyły.

  4. Serca nadcinamy, czyścimy ze skrzepów krwi, myjemy.

  5. Po zdjęciu szumowin do garnka dodajemy sól, serca, warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw.

  6. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku. Doprowadzamy do wrzenia i 10 minut parzymy, nie gotując.

  7. Ugotowane mięsa wyjmujemy do większej miski, studzimy. Ostudzone mięsa obieramy z kości.

  8. Ugotowane warzywa i ziele angielskie wykładamy na talerz.

  9. Sparzone wątróbki.

  10. Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym rosołem do jej zakrycia. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do parzenia. Po 10 minutach rozdrabniamy ją widelcem.

  11. Obrane, ostudzone mięsa wraz z warzywami mielimy przez jak najmniejsze sitko (2 mm), na koniec mielimy kaszę kuskus.

  12. Przyprawiamy przyprawami do smaku, wbijamy jajka, dodajemy rosół z gotowania mięs i mieszamy.

  13. Po wstępnym mieszaniu całość rozdrabniamy blenderem na papkę. Możemy spróbować i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, wymieszać.

  14. Tak przygotowanym pasztetem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy dekielki.

  15. Pasteryzujemy 40 minut. Druga pasteryzacja nie będzie już potrzebna, gdyż wszystkie składniki były wcześniej gotowane.

  16. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki.

  17. Bardzo smaczny.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (9)

grazka950 20 maja 2017
super pasztet,kolejny wspaniały Twój wyrób:)
gochna55 11 grudnia 2017
Robiłam, robię i będę robić ! Z serduszkami i bez. Wkładam w małe słoiczki, bo obżartuchy chcą mieć do... Czytaj całość »
Robiłam, robię i będę robić ! Z serduszkami i bez. Wkładam w małe słoiczki, bo obżartuchy chcą mieć do pracy "na raz". Oddają puste i wymownie patrzą. Dla mnie i męża większy słoiczek, Warto mieć taki dyżurny zapas. Dzięki.
kg68 08 kwietnia 2019
Jak długo można przechowywać tak przygotowany pasztet?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ćwiartki z kurczaka 1,8 kg
  • wątróbki drobiowe 30 dag
  • rosołowe z indyka 13 dag
  • serca drobiowe 25 dag
  • kaczka, porcja rosołowa 48 dag
  • kasza kuskus 10 dag
  • 1.5 szklanki rosołu z gotowania mięs
  • jajka kurze 4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • liść laurowy 5 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa cała, duża, starta
  • papryka słodka mielona 1 czubata łyżka
  • majeranek 2 łyżki
Składniki