Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą

Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Jeden ze sposobów na kreatywne wykorzystanie mięsa z rosołu.

Składniki

  • Ciastko:
  • 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
  • około 250 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • około 350 g ugotowanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe, zwarzone po zmieleniu)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki ćwikły z chrzanem
  • ulubione przyprawy (u mnie czosnek i majeranek)
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 4-5 łyżek mleka i jedną łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

  2. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn. Mieszamy i stopniowo dolewamy mleko (tyle ile zabierze mąka). Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny.

  3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, ćwikłę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut. Gotowe paszteciki muszą mieć złoty kolor (zarówno z góry jak i z dołu).

  5. Podajemy je jako samodzielne danie lub, tak jak ja, jako dodatek do rosołu lub barszczu czerwonego.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 11 września 2017
w poniedziałek nie godzi się takimi przepisami katować człowieka, bo brakuje chęci do pracy widząc to, co na... Czytaj całość »
w poniedziałek nie godzi się takimi przepisami katować człowieka, bo brakuje chęci do pracy widząc to, co na focie ;)
Składniki
  • Ciastko:
  • 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
  • około 250 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • około 350 g ugotowanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe, zwarzone po zmieleniu)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki ćwikły z chrzanem
  • ulubione przyprawy (u mnie czosnek i majeranek)
  • Pieprz
  • Sól
Składniki