Pasta z wędzonego twarogu

Pasta z wędzonego twarogu
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Po pierwsze – pasta z wędzonego twarogu powstała na podobieństwo pasty z wędzonego dorsza. Taką dorszową pastę na chleb robiła moja mama w latach powszechnego niedoboru. Dorsz – jak wiadomo – jest rybą raczej chudą, a po uwędzeniu – dość suchą. Dziś ryby dorszowate są cenione i podaje się je na wiele smakowitych sposobów. Ale w tatach 70 i 80-tych ubiegłego wieku wędzony dorsz to było raczej podłe jedzenie… Moja mama znalazła cudowny sposób na jego oswojenie, dzięki czemu zwyczajny dorsz stał się całkiem jadalny, a nawet smaczny! Tę pastę do chleba bardzo lubią moje kochane chłopaki – mąż i syn, a ostatnio drużyna wielbicieli powiększyła się o mamę. Czy to nie jest najlepsza rekomendacja?

Składniki

  • 1 cebula średniej wielkości, drobniutko posiekana
  • spora szczypta soli kamiennej
  • kilka kropel soku z cytryny albo octu jabłkowego/ziołowego
  • szczypta suszonego koperku
  • kostka wędzonego twarogu (kostki bywają różnych rozmiarów, ale ich waga oscyluje zwykle około 200 gramów)
  • świeży, tłoczony na zimno olej lniany lub rydzowy – kilka łyżek
  • grubo mielony czarny pieprz
  • ewentualnie sól kamienna do smaku

Przygotowanie

  1. Obraną i drobniutko posiekaną cebulę posyp solą i pozostaw w misce, niech się trochę zmorzy (jak kapusta podczas kiszenia). Pół godziny będzie w sam raz.

  2. Dodaj odrobinę soku z cytryny lub domowego octu – naprawdę malutko.
    Posyp suszonym koperkiem i dodaj wędzony twaróg. Rozgnieć go widelcem jak najdrobniej.

  3. Do miski dolej kilka łyżek dobrego, tłoczonego na zimno oleju lnianego – zapewni Ci dowóz NNKT, głównie są to kwasy Omega-3 – podobnie jak w dorszu

  4. Co mam napisać? To jest pyszna pasta twarogowa do chleba lub grzanek. Mniam! A przecież wędzony twaróg wydaje się być taki niedoceniony – szkoda! Ludziom zwykle brak pomysłów na jego zastosowanie, a tu tymczasem taaaka pyszna pasta!

Składniki
  • 1 cebula średniej wielkości, drobniutko posiekana
  • spora szczypta soli kamiennej
  • kilka kropel soku z cytryny albo octu jabłkowego/ziołowego
  • szczypta suszonego koperku
  • kostka wędzonego twarogu (kostki bywają różnych rozmiarów, ale ich waga oscyluje zwykle około 200 gramów)
  • świeży, tłoczony na zimno olej lniany lub rydzowy – kilka łyżek
  • grubo mielony czarny pieprz
  • ewentualnie sól kamienna do smaku
Składniki