Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Smaczna i dietetyczna. Z powodzeniem zastąpi masło.

Składniki

  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 1 średni por
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy:sól, pieprz, bazylia, lubczyk, papryka ostra i słodka, suszone pomidory
  • 3-4 łyżki oleju kujawskiego

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na 1-2 godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie 15-20 minut. Odcedzić i wystudzić. W międzyczasie poddusić na patelni na oleju pokrojony drobno por, cebulę i czosnek. Pod koniec duszenia dodać przyprawy. Wystudzić. Połączyć zawartość patelni z soczewicą. Dodać jeszcze pokrojona natkę. Zblendować. W razie potrzeby doprawić.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 06 czerwca 2018
Bardzo smaczna pasta!
GREGORHSPEED 06 czerwca 2018
Pycha <3 Idealna pasta na kanapki w te upały <3
bryssska 07 czerwca 2018
Super, pyszności ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 1 średni por
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy:sól, pieprz, bazylia, lubczyk, papryka ostra i słodka, suszone pomidory
  • 3-4 łyżki oleju kujawskiego
Składniki