Pasta z fasoli

Pasta z fasoli
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczna, dietetyczna pasta. Łatwo się rozsmarowuje na pieczywie.

Składniki

  • 1 szkl. suchej białej fasoli
  • 10-12 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. wody mineralnej
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2-3 łyżki oleju kujawskiego

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc. Rano ugotować. Z 1 szklanki suchej powstanie
    około 2 szklanek ugotowanej fasoli. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie.

  2. Do kielicha miksera wlać wodę mineralną. Dodać namoczone śliwki, podsmażoną i wystudzona cebulę, pokrojoną pietruszkę, sos sojowy, czosnek. Wsypać 1/3 fasoli. Miksować. Nie wsypywać całej fasoli od razu, gdyż mikser może się zapchać. Dodać przyprawy i dosypać kolejną partię fasoli. Miksować. Resztę fasoli znów dosypać i dokończyć miksowanie. Pastę przełożyć do miseczki. Można wykorzystać od razu lub dać do lodówki.

Komentarze do przepisu (8)

bryssska 26 czerwca 2018
Pyszna propozycja, ja uwielbiam smarowidła z fasoli ;-D
fafiatko 26 czerwca 2018
Bardzo ciekawe dodatki do pasty z fasoli, musi byc pyszna!
GREGORHSPEED 26 czerwca 2018
Świetna pasta na kanapki <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szkl. suchej białej fasoli
  • 10-12 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. wody mineralnej
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2-3 łyżki oleju kujawskiego
Składniki