Pasta z czerwonej soczewicy

Przepis dnia 2019-03-06
Pasta z czerwonej soczewicy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: basiliana
Lekko pikantna pasta na bazie soczewicy, z włoskimi dodatkami, świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa.

Składniki

  • Soczewica czerwona - 1 szklanka
  • Suszone pomidory z zalewy - 2 sztuki
  • Oliwki zielone - 10 sztuk
  • Zalewa z suszonych pomidorów - 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Pieprz cayenne - szczypta
  • Sól - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Soczewicę przepłukać zimną wodą, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 10 minut, a następnie osączyć na sitku.

  2. Pomidory i oliwki pokroić, wymieszać z zalewą, octem oraz przyprawami. Dodać lekko przestudzoną soczewicę i zblendować wszystkie składniki. Masa nie musi być jednolita, kawałki oliwek i suszonych pomidorów urozmaicają konsystencję pasty.

Komentarze do przepisu (20)

Maudie 19 lutego 2019
Moje gusta,moje smaki :)))))
slodkisentyment 20 lutego 2019
Uwielbiam wszystko, co z soczewicy, albo z soczewicą. Pycha :)
fafiatko 20 lutego 2019
Uwielbiam soeczewice, a pasta wyglada bardzo smacznie !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Soczewica czerwona - 1 szklanka
  • Suszone pomidory z zalewy - 2 sztuki
  • Oliwki zielone - 10 sztuk
  • Zalewa z suszonych pomidorów - 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Pieprz cayenne - szczypta
  • Sól - 1/2 łyżeczki
Składniki