Pasta "pesto" z awokado i bazylią

Pasta pesto z awokado i bazylią
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Kocham pesto w rozmaitych kombinacjach składnikowych, jak również zdrowe i pożywne pasty z awokado. Dzisiaj postanowiłam połączyć ulubione przeze mnie składniki i tak powstał niezwykle zgrany duet czyli kulinarna fuzja, łącząca w sobie zielone pesto bazyliowe oraz aromatyczną pastę z awokado. Pasta "pesto" idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystana także jako smarowidło do pieczywa, dodatek do jajek, wędlin czy serów. Całość jest wyrazista w smaku i niezwykle aromatyczna. Głębi smaku oraz nutki pikanterii dodaje czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz ser cheddar red. Smacznie polecam :D

Składniki

  • 1 awokado
  • 1 drzewko bazylii
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g sera cheddar red
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ksylitolu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie prażymy delikatnie na patelni, studzimy, a następnie rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Obrane kawałki awokado przekładamy do naczynia wraz z ząbkami czosnku, ksylitolem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy dla dobrego połączenia, a następnie dodajemy listki bazylii, starty cheddar oraz rozbite w moździerzu orzechy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia (Nie za długo. Ważne, aby w paście pozostawić małe kawałki listków bazyliowych).

    Na sam koniec pastę doprawiamy solą oraz solidną porcją świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie mieszamy i gotowe! :D

  2. Pasta może być serwowana na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa, wędlin, serów i jajek, ale także na ciepło jako dodatek do makaronu (wystarczy wymieszać ją z ugotowanym al dente ulubionym makaronem i mamy gotowy obiad :D).

    PRZECHOWYWANIE:
    Pastę przekładamy do słoiczka lub pojemnika próżniowego, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 dni.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (12)

BEATA1978 11 sierpnia 2016
o, jakie tu pyszności :)
izek 11 sierpnia 2016
Zabieram przepis do zrobienia :)
GREGORHSPEED 12 sierpnia 2016
Cudowności na talerzu <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 awokado
  • 1 drzewko bazylii
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g sera cheddar red
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ksylitolu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
Składniki