Pasta kanapkowa z białej fasoli a'la smalec ze "skwarkami" gryczanymi

Pasta kanapkowa z białej fasoli a'la smalec ze skwarkami gryczanymi
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: thesecret
Jak w opisie. Zostało mi trochę fasoli, więc wymyśliłem pastę a'la smalec. Wybornie smakuje jako awaryjna przekąska dla gości. Podawać z kiszonkami np. ogóreczkiem na kanapce.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy lub dokładnie ugniatamy, odmierzamy potrzebną ilość fasoli.

  2. Na neutralnie smakowym tłuszczu (olej kukurydziany, rzepakowy, masło klarowane), smażymy cebulkę aż się zeszkli. Solimy wedle uznania. Dodajemy starty czosnek. Mieszamy i jeszcze krótko smażymy.

  3. Ogień zmniejszamy na minimalny, dodajemy fasolkę, mieszamy po czym ugniatamy aż uzyskamy pożądany kształt jak na kolejnym zdjęciu.

  4. Dodajemy pieprzu, soli. Jeśli masa jest zbyt gęsta, a chcielibyśmy mieć ją rzadszą, najlepiej jest zostawić trochę wody z gotowania fasoli bądź puszki i dolać.

  5. Pastę zjadamy od razu:) Jeśli chcemy zostawić ją na później, studzimy, przekładamy do naczynia i zamykamy, chowamy do lodówki. Pasta wytrzyma do 3-4 dni. Można podgrzać na lekko tłustej patelni. Wybornie smakuje z kiszonką np. ogórkiem, grzybkiem, cebulką.

  6. Jeśli lubimy skwarki w smalcu, również mam na nie sposób. Korzeń pietruszki należy obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Podsmażyć na brązowo na oleju z dodatkiem sosu sojowego lub soli. Możemy do tego użyć także selera. Jednak według mnie najlepsze "skwarki" wychodzą z kaszy gryczanej. Najlepiej jest do tego użyć suchej kaszy lub płatków gryczanych. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do 'smalczyka'. Chrupiące i pyszne!

Komentarze do przepisu (2)

jasiek57 07 października 2018
No i fajnie. Tylko co to jest : Potrzebna ilość fasoli ? Szklanka, kilo, dwa ? I czy nie można do tego dodać... Czytaj całość »
No i fajnie. Tylko co to jest : Potrzebna ilość fasoli ? Szklanka, kilo, dwa ? I czy nie można do tego dodać słoniny ze skwarkami ?
thesecret 07 października 2018
Nie podaję miar, bo miarę można sobie dobrać według potrzeb. Ten przepis wymyśliłem bo została mi fasola z... Czytaj całość »
Nie podaję miar, bo miarę można sobie dobrać według potrzeb. Ten przepis wymyśliłem bo została mi fasola z poprzedniego obiadu. Było około szklanki. Oczywiście, że można dodać słoninę ze skwarkami, ale jeszcze lepiej dobrze wysmażony boczek!
Składniki
Składniki