Pasta kanapkowa

Pasta kanapkowa
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami i curry.

Składniki

  • Słonecznik łuskany 1,5 szklanki
  • Suszone pomidory w oleju 10 szt.
  • Curry łagodne lub ostre, w zależności od upodobań, 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • Woda przegotowana przestudzona 1/4 szklanki
  • Cukier 1 płaska łyżeczka

Przygotowanie

  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. W czasie prażenia należy go często mieszać. Jest gotowy kiedy ziarna są gorące i utraciły już swój surowy smak i zapach.

  2. Po uprażeniu słonecznik przesypać do płaskiego, szerokiego naczynia i odstawić do przestudzenia.

  3. Wszystkie składniki zblendować. W zależności od upodobań można zblendować je na gładką pastę lub pozostawić ziarna słonecznika rozdrobnione, ale wyraźnie wyczuwalne.

  4. Pastę przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 04 marca
Zdrowa i smaczna pasta.
Składniki
  • Słonecznik łuskany 1,5 szklanki
  • Suszone pomidory w oleju 10 szt.
  • Curry łagodne lub ostre, w zależności od upodobań, 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • Woda przegotowana przestudzona 1/4 szklanki
  • Cukier 1 płaska łyżeczka
Składniki