Pasta curry - żółta

Pasta curry - żółta
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Curry to jedna z moich ulubionych przypraw. Wyśmienicie pasuje do mięs i sosów. Można też dodać ją do ryżu, gulaszu, zupy, szpinaku, a nawet ryb. Generalnie, curry to mieszanka przypraw. Znajdziemy w niej kurkumę, imbir, pieprz, kolendrę, kmin rzymski, gorczycę, chilli, sól, a czasami nawet cynamon. Ponieważ w składzie figuruje wyżej wymieniona kurkuma, curry ma żółty kolor i trzeba uważać, bo może farbować. Ja postanowiłam zrobić swoją własną pastę curry, którą potem będę mogła dodawać do różnych potraw.

Składniki

  • 1 łyżeczka ziaren kuminu i nasion kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 3 suszone, czerwone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 4 szalotki pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/4 szkl. posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 cm świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Rozgrzej rondelek. Na suchym dnie upraż kumin i nasiona kolendry ( 3-4 min.) przełóż do miseczki. To samo zrób z pieprzem. Do drugiej miseczki podpraż papryczki, czosnek
    i szalotki tak aby nie sczerniały. Za pomocą moździerza ucieraj nasiona, a potem blenduję
    z pozostałymi składnikami na gładką masę.
    Pastę curry wkładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce nawet do 3 miesięcy.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

Futka 29 lipca 2014
Oj, pyszna! uwielbiam takie pasty :)
justa_kitchen 29 lipca 2014
domowa curry - rewelacja! ale dla mnie istnieje tylko zielona. kocham na ostro :)
AnkaGotuje 29 lipca 2014
Napięcie należy stopniować ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu i nasion kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 3 suszone, czerwone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 4 szalotki pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/4 szkl. posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 cm świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki