Pasta bobowa

Pasta bobowa
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Sezon na bób jest krótki, dlatego warto wykorzystywać także ten bardziej dojrzały i sporządzać z niego pasty. Ten, który pojawia się jako pierwszy jest lekki, a po ugotowaniu ma mięciutką skórkę. Ten późniejszy ma niestety twardą, ciężką do zjedzenia i strawienia łupinę. Ale jest jedna zaleta - ten późniejszy jest tańszy i możemy kupić go więcej, tworzyć kulinarne wariacje oraz rozkoszować się jego specyficznym smakiem ;)

Składniki

  • 300 g ugotowanego bobu
  • 2 duże łyżki kremowego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Bób gotujemy w delikatnie posłodzonej wodzie z dodatkiem czosnku. Pod koniec gotowania wodę także solimy.

    Koperek siekamy.

    Gotowy bób obieramy z łupinek, przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Następnie dodajemy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy za pomocą blendera.

    Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Pasta świetnie sprawdzi się na zimno jako smarowidło do kanapek, a na ciepło dobrze zastąpi ziemniaczane pure.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (7)

mufinka 20 lipca 2014
Pycha! Bób darzę miłością ogromną, to coś dla mnie. :)))
Konto usunięte 20 lipca 2014
Pyszne.Ja jeszcze dodaję prażone orzechy włoskie.
BEATA1978 20 lipca 2014
Pomysł rewelacyjny. Pasta smaczna i zdrowa. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g ugotowanego bobu
  • 2 duże łyżki kremowego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
Składniki