Parzony karczek do chleba.

Parzony karczek do chleba.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Parzony karczek zrobiony w marynacie słodko kwaśnej z przypraw, miodu i musztardy.

Składniki

  • karczek wieprzowy 2,2 kg
  • rękaw piekarniczy 2 x 0,5 m
  • Marynata:
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • czosnek granulowany 2 łyżeczki
  • musztarda 2 łyżeczki
  • miód pszczeli 2-3 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • wegeta bez konserwantów 1 łyżka
  • oliwa 3-4 łyżki

Przygotowanie

  1. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty, dokładnie je mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie nacieramy marynatą cały karczek. Natarty marynatą karczek umieszczamy w rękawie do pieczenia, ścisło zawiązujemy z obu stron. Karczek w rękawie obwiązujemy jak szynkę i umieszczamy w drugim rękawie. Także zawiązujemy z obu stron. Tak przygotowany karczek wkładamy na 24 godziny do lodówki. W ciągu tych 24 godzin masujemy go kilkakrotnie. Po 24 godzinach w większym garnku gotujemy 15 minut w 100 stopniach Celsjusza. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 85 stopni Celsjusza i parzymy do osiągnięcia wewnątrz mięsa temperatury 68 stopni Celsjusza. Temperaturę wewnątrz mięsa mierzymy termometrem z sondą. Czas łączny gotowania i parzenia wyniósł 3 godziny. Po parzeniu mięso studzimy, ostudzone wyjmujemy z rękawa, obmywamy wodą z marynaty i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Osuszony i ostudzony karczek zawijamy w aluminiową folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Parzony karczek idealnie smakuje w kanapkach z pieczywem. Możemy podawać również z ugotowanymi ziemniakami grubsze plastry polane ciemnym sosem.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 12 kwietnia
Pyszotka:)
fafiatko 15 kwietnia
Fajna metoda!
Składniki
  • karczek wieprzowy 2,2 kg
  • rękaw piekarniczy 2 x 0,5 m
  • Marynata:
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • czosnek granulowany 2 łyżeczki
  • musztarda 2 łyżeczki
  • miód pszczeli 2-3 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • wegeta bez konserwantów 1 łyżka
  • oliwa 3-4 łyżki
Składniki