Paprykarz z tuńczyka bez ryżu w 20 minut

Paprykarz z tuńczyka bez ryżu w 20 minut
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
O wiele lepszy w smaku i zdrowszy niż sklepowe wersje.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 marchew
  • mała papryka
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju
  • 5 łyżek koncentratu+2 łyżki wody
  • pieprz, słodka papryka, sól

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy się zeszkli dodajemy paprykę i startą w wiórki marchew. Podlewamy wodą i dusimy ok 10 min.

  2. Koncentrat łączymy z przyprawami i dolewamy wody, mieszamy do połączenia składników.

  3. Dodajemy tuńczyka do podduszonych warzyw i koncentrat z przyprawami. Zostawiamy pod przykryciem na 10 min co jakiś czas mieszając.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 17 kwietnia 2018
O tym, co napisałaś we wstępie chyba każdy racjonalnie myślący wie, choć widzę czasem w sklepach chętnych... Czytaj całość »
O tym, co napisałaś we wstępie chyba każdy racjonalnie myślący wie, choć widzę czasem w sklepach chętnych na te "wynalazki" :)
Dawniej, to pamiętam paprykarz był w dużą ilością ryby, do tego pomidor, ogórek i wiele innych przypraw.
Choć to była komuna, to sto razy lepiej tamten smakował niż to coś z przemieloną całą rybą ;)

Nie ma to jak w domu coś sobie zrobić, wtedy wiemy, co tam jest i nie musimy czytać napisów z puszki lub konserwy i tego czym ona nas jeszcze zaskoczy xD

Pyszne jedzonko, też robimy z tuńczykiem, ale jakaś mała ilość ryżu jest, no i koniecznie coś ostrego na dokładkę :D
Kasiek189 18 kwietnia 2018
no właśnie większość nawet tych racjonalnie myślących i tak sięga po puszki... :) Fakt, że szczeciński za... Czytaj całość »
no właśnie większość nawet tych racjonalnie myślących i tak sięga po puszki... :) Fakt, że szczeciński za komuny był całkiem inny, ale niestety ludzie a raczej fabryki potrafią już wszystko zepsuć :(
magdakos 18 kwietnia 2018
Ja zamiast ryżu dałam kaszę jaglaną i wyszedł dużo bardziej delikatny
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 marchew
  • mała papryka
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju
  • 5 łyżek koncentratu+2 łyżki wody
  • pieprz, słodka papryka, sól
Składniki