Paprykarz z mintaja z kaszą jaglaną

Przepis dnia 2018-01-05
Paprykarz z mintaja z kaszą jaglaną
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: jolao
Tak przygotowany paprykarz świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Składniki

  • 120 g fileta z mintaja
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 g włoszczyzny startej na dużych oczkach
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • woda
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przelewamy dużą ilością wrzątku, by pozbyć się goryczy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
    Odsączamy i studzimy.

    Filet z mintaja (jeśli był mrożony to rozmrażamy) kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
    Smażymy przez chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
    Usmażoną rybę od razu zdejmujemy z patelni, studzimy i drobno siekamy.

    Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Smażymy na tym samym oleju co rybę.

    Do podsmażonej cebuli wrzucamy startą włoszczyznę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie.

    Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

    Do miski wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, posiekaną rybę, duszone warzywa z koncentratem i bazylię. Mieszamy do połączenia składników.

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 04 stycznia 2018
Ale to musi być dobre. Zabieram przepis. Dzięki.
Dezyderiusz 30 września 2020
Paprykarz BEZ PAPRYKI??? To jak kapuśniak bez kapusty albo kaszanka bez kaszy.
Składniki
  • 120 g fileta z mintaja
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 g włoszczyzny startej na dużych oczkach
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • woda
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Składniki