Paprykarz rybny.

Paprykarz rybny.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: skorpionek
Bardzo smaczny, z kawałkami papryki słodkiej i ostrej, paprykarz z morszczukiem. Bardzo polecam :)

Składniki

  • morszczuk filet 4 szt.
  • ryż 20 dag
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • por 5 cm (pokrojony w talarki)
  • cebula 1 duża
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • papryczka ostra 1 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 200 ml
  • pomidory krojone 1 puszka
  • czosnek 2 zęby
  • domowa lub kupna kostka rosołowa
  • olej do smażenia
  • 3 szklanki wody
  • Przyprawy:
  • Ostra papryka wędzona
  • Słodka papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz cytrynowy
  • Natka pietruszki
  • Koperek

Przygotowanie

  1. Papryki, cebulę, por i czosnek kroimy w kawałki. W 3 szklankach wody w małym garnczku z domową, lub kupną kostką rosołową, gotujemy włoszczyznę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnczka 3 litrowego.

  2. Filety morszczuka płuczemy w bieżącej wodzie, odciskamy z wody, solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z gorącym olejem, do miękkości ryby.

  3. Długo ryby nie smażymy. Po usmażeniu ryby, rozdrabniamy ją nożem na mniejsze kawałki.

  4. Rozdrobnione kawałki ryby dodajemy do garnka z warzywami razem z olejem z patelni. Dodajemy również podgotowaną włoszczyznę wraz z wywarem i puszkę pokrojonych pomidorów. Wsypujemy szklankę ryżu i doprowadzamy do zagotowania się.

  5. Gdy zagotuje się wywar z warzywami i ryżem, doprawiamy przyprawami do smaku, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 30 minut. Co parę minut możemy przemieszać wszystko. Po pół godzinnym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i zakańczamy gotowanie.

  6. Nasz gotowy paprykarz wkładamy do 4 półlitrowych, wyparzonych słoików, tyle mnie z przepisu wyszło. I pasteryzujemy. Jeżeli po pasteryzacji słoiki będą stać w lodówce, wystarczy 1 pasteryzacja.

  7. Pasteryzacja:

    Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania się wody.Po pasteryzacji studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

basiliana 24 maja 2018
Bardzo fajny pomysł na domowy paprykarz.
skorpionek 24 maja 2018
Dziękuję.
basiliana 24 maja 2018
Chciałabym jeszcze zapytać jaką ilość koncentratu pomidorowego należy dodać do takiej ilości paprykarzu?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • morszczuk filet 4 szt.
  • ryż 20 dag
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • por 5 cm (pokrojony w talarki)
  • cebula 1 duża
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • papryczka ostra 1 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 200 ml
  • pomidory krojone 1 puszka
  • czosnek 2 zęby
  • domowa lub kupna kostka rosołowa
  • olej do smażenia
  • 3 szklanki wody
  • Przyprawy:
  • Ostra papryka wędzona
  • Słodka papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz cytrynowy
  • Natka pietruszki
  • Koperek
Składniki