Papryczki Padrón w azjatyckim sosie

Papryczki Padrón w azjatyckim sosie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Papryczki Padrón (lub Padron) pochodzą z pięknego hiszpańskiego miasta o tej samej nazwie. Są małe i zielone. Mają słodki, lekko orzechowy smak. Co najciekawsze podobno średnio co dziesiąta papryczka jest ostra. Mi niestety nie udało się na nie trafić ;) Tak czy siak są bardzo dobre i stanowią świetną przekąskę. Hiszpanie podają je jako tapas. Najchętniej podają je smażone na oliwie i hojnie oprószone solą. Ja poszłam w trochę inne smaki i nadałam temu klasycznemu hiszpańskiemu tapas lekko azjatyckiej nuty

Składniki

  • papryczki padrón (u mnie około 200 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sezam
  • Sól
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy (u mnie oliwa z chili)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu chili (u mnie sos sriracha)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. W misce dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki na sos.

  2. Papryczki myjemy i dobrze osuszamy przed smażeniem. Na patelce rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy nasze papryczki. Ważne jest żeby każda z papryczek dotykała dna patelni, jeśli macie ich dużo, smażcie je w dwóch partiach. Papryczki smażymy obracając je co jakiś czas aby równomiernie się wysmażyły z każdej strony. Mają się zarumienić. Pod koniec smażenia oprószamy je lekko solą.

    Gotowe papryczki przerzucamy do miski z sosem, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy na talerz. Przed podanie obsypujemy sezamem.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 16 października 2017
Połączenie kuchni hiszpańskiej z azjatycką, super :)) Jak jest trochę ostrości, to biorę w ciemno ;)
Składniki
  • papryczki padrón (u mnie około 200 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sezam
  • Sól
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy (u mnie oliwa z chili)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu chili (u mnie sos sriracha)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki