Panierowana krążki cukinii pieczone w piekarniku

Panierowana krążki cukinii pieczone w piekarniku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Majala
Ponieważ smażone panierowane cukinie bardzo chłoną tłuszcz, więc wymyśliłam coś innego. Są to krążki panierowane pieczone w piekarniku . Prawie bez tłuszczu. Są jeszcze pyszniejsze a do tego lżejsze.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • łyżka drobnej soli morskiej
  • po 1 łyżeczce czosnku granulowanego, curry, słodkiej papryki
  • 2 łyżki mieszanych świeżych ziół ( bazylia, oregano, tymianek , lubczyk) w zastępstwie mogą być suszone zioła lub zioła prowansa
  • troszkę oleju słonecznikowego

Przygotowanie

  1. Cukinię pokroić w plastry około 1 cm. Posolić , wymieszać i pozostawić do zmiękczenia.

  2. mąkę wymieszać z przyprawami, a jajka z ziołami. Do bułki tartej można dodać troszkę soli.

  3. Krążki cukinii odsączamy na ręczniku, i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i leciutko wysmarowanej pędzelkiem olejem.
    Każdy krążek też lekko smarujemy niewielką ilością oleju.

  4. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni do momentu gdy krążki zezłocą się .

  5. Jeśli zostanie nam cukinii i jajka, to po lekkim podpieczeniu, wyjmujemy blachę z piekarnika, wykładamy jajka łyżeczką na krążki i posypujemy mixem ziaren ( słonecznik, dynia pinia). I mamy wersję na bogato.


    Smacznego!!!

Składniki
  • 2 średnie cukinie
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • łyżka drobnej soli morskiej
  • po 1 łyżeczce czosnku granulowanego, curry, słodkiej papryki
  • 2 łyżki mieszanych świeżych ziół ( bazylia, oregano, tymianek , lubczyk) w zastępstwie mogą być suszone zioła lub zioła prowansa
  • troszkę oleju słonecznikowego
Składniki