Pampuchy - pyzy drożdżowe

Pampuchy - pyzy drożdżowe
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Pampuchy w nieco odmiennej formie. Tradycyjnie przyrządza się je na parze. Ja dziś spróbowałam upiec je w piekarniku- wyszły równie pyszne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do mąki. Następnie ubić jajka z resztą cukru, włożyć do naczynia razem z aromatem, masłem i solą do smaku. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  2. Z gotowego ciasta formować placuszki, nakładać łyżeczką Nutellę lub marmoladkę i zlepiać bułeczki.
    Następnie maczać w rozpuszczonym tłuszczu, układać w przygotowanej tortownicy i posypać ziarnem np. słonecznika w karmelu. Piec przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.

Składniki
Składniki