Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ta skórka jest bardzo smaczna i aromatyczna po stokroć bardziej niż sklepowa. Kiedyś robiłam kandyzowaną, ale ta jak dla mnie jest lepsza. Skórka bardzo długo poleży w lodówce. Ja robię zawsze w okolicach Bożego Narodzenia słoik i spokojnie wystarcza mi do następnego roku. do słoika można na bieżąco dodawać kolejne warstwy skórki i zasypywać cukrem.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Skórkę pomarańczową należy dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Odcinamy albedo (białą część) i kroimy w kosteczkę; wielkość wedle uznania.
Na dno słoiczka wykładamy część skórki, przysypujemy cukrem i ugniatamy. Następnie układamy kolejną warstwę. Na ostatnią warstwę wsypujemy cukru nieco więcej.
Jeśli mamy cały słoik zapełniony pozostawiamy na blacie w kuchni na 2 dni. Gdy cukier rozpuści się zmiękczy skórkę i tak przygotowaną skórkę wkładamy do lodówki