Paluchy pszenno żytnie.

Paluchy pszenno żytnie.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne paluchy pszenno żytnie, idealne do pieczonych kiełbasek na grillu. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna 350 g - (typ 650)
  • mąka żytnia 350 g - (typ 720)
  • sól 1 łyżeczka
  • mleko 400 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej rzepakowy 7 łyżek

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Ciasto po godzinnym wyrastaniu.

  5. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy. Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 11 dag każdy, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  6. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każdy paluch po upieczeniu straci na wadze około 10%.

  7. Po 30 minutach wyrastania, każdy paluch nacinamy żyletką ukośne linie w 2-3 miejscach, ponownie przykrywamy i niech dorastają pozostałe 30 minut.

  8. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z paluchami na środkową półkę, wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się paluchów.

  9. Upieczone paluchy studzimy na kratce.

  10. Ostudzone paluchy.

  11. Przekrojony paluch.

    Smacznego!!!

Składniki
  • mąka pszenna 350 g - (typ 650)
  • mąka żytnia 350 g - (typ 720)
  • sól 1 łyżeczka
  • mleko 400 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej rzepakowy 7 łyżek
Składniki