Ostry sos z ogórkiem

Ostry sos z ogórkiem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Ostro-kwaśny sos z ogórkiem, chilli i szczypiorkiem. Świetnie pasuje do ryb i mięs. Zaczerpnięty z tajskiej książki kucharskiej.

Składniki

  • Ogórek zielony - 1 gruntowy lub 1/2 szklarniowego
  • Cebula dymka razem ze szczypiorkiem - 1 większa
  • Papryka chilli - 1 szt lub
  • Pasta z papryki chilli - 1 łyżeczka
  • Cukier palmowy - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Woda - 150ml
  • Sól - szczypta

Przygotowanie

  1. Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dymkę w wiórka, szczypiorek siekamy.
    Do wody dodajemy cukier, podgrzewamy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet, paprykę lub pastę, sól i cebulę. Po ostygnięciu dodajemy ogórka i szczypiorek.
    Podajemy w temperaturze pokojowej lub schłodzony.
    Świetnie pasuje szczególnie do smażonych ryb.

Składniki
  • Ogórek zielony - 1 gruntowy lub 1/2 szklarniowego
  • Cebula dymka razem ze szczypiorkiem - 1 większa
  • Papryka chilli - 1 szt lub
  • Pasta z papryki chilli - 1 łyżeczka
  • Cukier palmowy - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Woda - 150ml
  • Sól - szczypta
Składniki