Ostry sos śliwkowo paprykowy.

Ostry sos śliwkowo paprykowy.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sos zrobiony jest z bardzo ostrych papryczek, słodkich papryk, śliwek i pomidorów.

Składniki

  • papryczki scorpion mustard 2 szt.
  • papryczki habanero chocolate 4 szt.
  • papryczki habanero 0,5 kg
  • papryczki cherry 1 kg
  • papryczki chili 500 g
  • papryki słodkie czerwone 2 szt. duże
  • pomidory lima 1 kg
  • bazylia świeża 1 garść
  • seler naciowy 5 gałązek
  • śliwki prezydent 9 szt.
  • sól do smaku (ja soli nie dawałam)
  • Pieprz ziołowy
  • sos sojowy 4 łyżki
  • olej z pestek winogron 100 ml

Przygotowanie

  1. Wszystkie papryki, pomidory i śliwki myjemy i kroimy w kostkę, przyprawy świeże myjemy i drobno kroimy, umieszczamy w garnku oraz zalewamy pół litrem wody. Doprowadzamy do zagotowania się i dalej dusimy na małym ogniu 1 godzinę.

  2. Po godzinnym duszeniu rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione przecieramy przez drobne sitko. Przecier z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy olej i bez przykrycia gotujemy do wyparowania jak największej ilości wody (tak około 45-50%), ma być gęsta masa. Na koniec możemy doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosem sojowym.

  3. Gorącą masę wkładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 40 minut od momentu wrzenia wody.

  4. Ostudzone słoiczki możemy wynieść do piwnicy.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

SprytnaChochla 17 września 2019
To musi być przepyszne!
Maudie 17 września 2019
Super sosik,dla mnie bomba :)
fafiatko 17 września 2019
Pyszny sos i na ostro!
Składniki
  • papryczki scorpion mustard 2 szt.
  • papryczki habanero chocolate 4 szt.
  • papryczki habanero 0,5 kg
  • papryczki cherry 1 kg
  • papryczki chili 500 g
  • papryki słodkie czerwone 2 szt. duże
  • pomidory lima 1 kg
  • bazylia świeża 1 garść
  • seler naciowy 5 gałązek
  • śliwki prezydent 9 szt.
  • sól do smaku (ja soli nie dawałam)
  • Pieprz ziołowy
  • sos sojowy 4 łyżki
  • olej z pestek winogron 100 ml
Składniki