Ostry śmietankowy sos grzybowy do makaronu

Ostry śmietankowy sos grzybowy do makaronu
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sos przygotowany jest z ostrych papryczek, cebuli, pieczarek i pomidorków koktajlowych, zabielony 36% śmietaną.

Składniki

  • ostre papryczki jalapeno 7 szt. czerwone i zielone
  • cebula 1 szt.
  • pieczarki 2 szt. duże
  • pomidorki koktajlowe 10 szt.
  • ostry sos z papryczek habanero 50 ml
  • śmietana 36% 200 ml
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie

  1. Wymyte, osuszone warzywa kroimy w plasterki, pomidorki na połówki i smażymy na 3 łyżkach oleju do miękkości.

  2. Gdy wszystkie warzywa na patelni będą miękie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy słodką, mieloną paprykę, ostry sos z papryczek habanero, dusimy na wolnym ogniu kilka minut.

  3. Zabielamy śmietaną. Po dodaniu śmietany doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu około 2 minut.

  4. Gotowy sos możemy za pasteryzować w słoiczku lub podać na gorąco z ugotowanym makaronem.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 12 marca 2020
Smakowicie wygląda:)
fafiatko 12 marca 2020
Ale petarda na ostro!
Składniki
  • ostre papryczki jalapeno 7 szt. czerwone i zielone
  • cebula 1 szt.
  • pieczarki 2 szt. duże
  • pomidorki koktajlowe 10 szt.
  • ostry sos z papryczek habanero 50 ml
  • śmietana 36% 200 ml
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
Składniki