ogorki kiszone malosolne

ogorki kiszone malosolne
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: bozka44
Bardzo dobre i zdrowe. Swiata nie odkrylam, ale podaje moj niezawodny przepis.

Składniki

  • ogoreczki gruntowe, zielone, ok. 2,5 kg
  • korzen chrzanu, peczek kopru, glowka czosnku
  • kilka papryczek pepperoni
  • sol

Przygotowanie

  1. Ogorki dokladnie myjemy i osuszamy. obieramy korzen chrzanu, dokladnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawalki. Myjemy takze koper. moze to byc koper z kwiatostanami, ale moze byc takze swiezy, zielony. Obieramy 2/3 glowki czosnku.

  2. Gotujemy ok.2,5 l wody i na kazdy litr dajemy 2 lekko czubate lyzki soli. Na 2,5 l wody mam 5 lyzek soli. Wode studzimy, ale w momencie zalewania musi byc jeszcze lekko ciepla.

  3. W duzym sloju ukladamy na przemian koper z ogorkami i chrzanem, dodajemy czosnek i zalewamy lekko ciepla woda z sola. Ja zostawiam przykrycie sloja lekko uchylone. I gotowe. Za dwa dni..............chrupiemy ze smakiem, a za kolejne dwa dni rozkoszujemy sie smakiem dosc kwasnym. I znowu Vit C. a my jestesmy piekni i mlodzi....

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 30 sierpnia 2014
Wspaniałe, szkoda tylko że już się kończą i trzeba będzie na nie czekać cały rok :)
vanyar 19 marca 2015
Ogórki małosolne to kwintesencja smaku z dzieciństwa. Zupy, dodatki do mięs a nawet chłodniku - palce... Czytaj całość »
Ogórki małosolne to kwintesencja smaku z dzieciństwa. Zupy, dodatki do mięs a nawet chłodniku - palce lizać.Ostatnio do zupy stosowałem chrupiące i świeże ogórki małosolne z Gomaru z Pińczowa.Sprawdzają się - polecam :)
Składniki
  • ogoreczki gruntowe, zielone, ok. 2,5 kg
  • korzen chrzanu, peczek kopru, glowka czosnku
  • kilka papryczek pepperoni
  • sol
Składniki