Odmienione kopytka

Odmienione kopytka
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Już pewnie Wam wspominałam, że moi chłopacy, zwłaszcza Ci młodsi uwielbiają potrawy mączne. Wszelkiego rodzaju makarony, naleśniki, kluski, kluchy, kopytka, pierogi mogliby jeść na okrągło. Dlatego staram się jak najczęściej zamieniać zwykłą mąkę pszenną na mąkę z innych ziaren. Tym razem zmodyfikowałam tradycyjne kopytka dodając do nich mąkę orkiszową. Wyszły naprawdę fajnie, a dodatek mąki orkiszowej dodał nie tylko smaku, ale i również cudownego koloru. Zapraszam :)

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg.
  • Mąka orkiszowa 80 g.
  • Mąka pszenna wrocławska 160 g.
  • Jajka 2 szt.
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Warto użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.

    Zimne ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (warto użyć robota). Wbić jajka, dodać mąki przesiane przez sitko i wyrobić ciasto. Na stolnice posypaną mąką wyłożyć ciasto (najlepiej podzielić sobie na małe porcje) i uformować wałeczek, a następnie wykroić kopytka (wielkość wedle uznania).

    W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie delikatnie wrzucać kopytka, gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 09 stycznia 2019
Oj zjadlabym, smaczne i pelnowartosciowe danie!
Nevermore 09 stycznia 2019
Z orkiszową muszą jeszcze lepiej smakować, choć już te tradycyjne są przepyszne :) Takie lekko podsmażone są... Czytaj całość »
Z orkiszową muszą jeszcze lepiej smakować, choć już te tradycyjne są przepyszne :) Takie lekko podsmażone są najlepsze :D
KORAL 09 stycznia 2019
Uwielbiam mąkę orkiszową, muszą być pyszne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki 1 kg.
  • Mąka orkiszowa 80 g.
  • Mąka pszenna wrocławska 160 g.
  • Jajka 2 szt.
  • Sól
Składniki