Ocet z płatków maku polnego

Ocet z płatków maku polnego
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Miałam nieco ponad 10 gramów płatków maku - sporą garść. To wydaje się niezbyt wiele, ale płatki są naprawdę leciutkie! Postanowiłam więc nastawić słoik octu makowego. Wyobrażam sobie kosmetyczne użycie tego octu – w toniku i do regulacji odczynu przygotowywanych kosmetyków. Może też do higieny intymnej? Nie wykluczam oczywiście zastosowań kulinarnych – do picia z wodą i do sałatek. W końcu ocet to ocet, prawda? Można go spożywać bez obaw.

Składniki

  • płatki maku polnego (to te “zwyczajne” czerwone maki) – użyłam garści, czyli trochę ponad 10 g
  • 3 szklanki wody (użyłam wody z filtra, może być inna miękka woda)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • w miarę możliwości – chociaż kawałek matki octowej, a jeśli jej nie masz, to kilka kawałków jabłka lub kilka łyżek żywego octu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieść w słoju. Przykryj go ręcznikiem jednorazowym i zabezpiecz gumką przed dostępem muszek. Bo owocówki uwielbiają ocet!

  2. Ocet z płatków maku nie jest trudny, nie wykazuje tendencji do ucieczek ze słoika. Wystarczy zamieszać go raz na 1-2 dni i ponownie zakryć.

  3. Dalej postępuje się jak przy produkcji każdego innego octu domowego. Po więcej szczegółów zapraszam na blog.

Składniki
  • płatki maku polnego (to te “zwyczajne” czerwone maki) – użyłam garści, czyli trochę ponad 10 g
  • 3 szklanki wody (użyłam wody z filtra, może być inna miękka woda)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • w miarę możliwości – chociaż kawałek matki octowej, a jeśli jej nie masz, to kilka kawałków jabłka lub kilka łyżek żywego octu
Składniki