Nic się nie zmarnuje: pasztet z mięsiwa i warzyw z rosołu

Nic się nie zmarnuje: pasztet z mięsiwa i warzyw z rosołu
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Chillnezka
Jeśli tak, jak ja, staracie się nie marnować żywności, na pewno spodoba się Wam pomysł na pasztet zrobiony ze składników domowego rosołu. Zaletą domowego pasztetu jest to, że sami macie wpływ na to, z jakich gatunków mięs powstanie, ile i jakiego rodzaju będzie w nim warzyw oraz fakt, że nie znajdziecie w nim ani konserwantów, ani polepszaczy smaku. Doprawcie według uznania, dzielcie na słuszne porcje i cieszcie się jego delikatną skórką oraz wilgotnym wnętrzem. A żeby było jeszcze pyszniej i bardziej kolorowo, podajcie z konfiturą z czarnego bzu lub żurawin.

Składniki

  • 1200 g - 1400 g mieszanego mięsa z rosołu (wołowina, drób)
  • 4 ugotowane marchewki
  • 2 - 3 ugotowane pietruszki
  • 1/2 ugotowanego selera
  • 2 cebule
  • 4 jaja (L)
  • 2 suche kajzerki
  • 5 łyżek rosołu lub 5 łyżek tłuszczu - alternatywnie: smalec, masło klarowane, olej kokosowy, olej rzepakowy
  • sól, świeżo zmielony pieprz, czerwona papryka
  • 1/2 świeżo startej "kulki" gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść ziaren łuskanego słonecznika

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, lekko przestudzić. Mięso i wskazaną ilość warzyw wyciągnąć z rosołu, podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce (sitko o drobnych oczkach), wrzucić do dużej miski.

  2. Zeszkloną cebulę także zmielić i dorzucić do mięsa. Bułki namoczyć w letniej wodzie i po kilkunastu minutach dłońmi odcisnąć, zmielić i dorzucić do masy.
    Wbić jajka, dodać rosół lub tłuszcz, wsypać około 2 łyżeczki soli, doprawić pieprzem, gałką i papryką do smaku, dokładnie wymieszać. Skosztować, czy masa jest wyrazista w smaku, w razie potrzeby doprawić.
    Keksówkę (lub nawet dwie) wysmarować odrobiną margaryny, posypać bułką tartą (nadmiar strząsnąć), wyłożyć masę, wyrównać, ozdobić słonecznikiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 70 minut (w związku z tym, że pasztet zawiera w sobie tłuszcz, nie ma konieczności pieczenia go w kąpieli wodnej; jeśli jednak chcecie - będzie jeszcze delikatniejszy).

  3. Upieczony pasztet po wystudzeniu kroić na dowolnej wielkości kawałki. Dobrze komponuje się z konfiturą z żurawiny czy czarnego bzu. Podany z natką świeżej pietruszki jest równie pyszny.
    Przechowywać, oczywiście, w lodówce.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 06 grudnia 2018
Nic, tylko przyklasnąć takiemu podejściu do tematu żywności :) Jak widzę, co niektórzy ludzie robią z... Czytaj całość »
Nic, tylko przyklasnąć takiemu podejściu do tematu żywności :) Jak widzę, co niektórzy ludzie robią z jedzeniem, to mnie nerwy puszczają, wrrr.
Każda pani domu, jak i pan ;) powinni wiedzieć, co zrobić z tym, co nam zostaje.
Ten przykład pokazuje, że można zrobić bardzo dobry pasztet na kilka sposobów i cieszyć się smakiem przez kilka następnych dni :)

Brawo Aga, pyszny pasztet :) Ja to kupuję i proszę, o kawałek :D
babcitereskiciasta 06 grudnia 2018
Podziwiam młode panie domu, potrafiące zrobić pyszne pasztety, brawo.:)
pelen_brzuszek 06 grudnia 2018
Świetny pomysł! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1200 g - 1400 g mieszanego mięsa z rosołu (wołowina, drób)
  • 4 ugotowane marchewki
  • 2 - 3 ugotowane pietruszki
  • 1/2 ugotowanego selera
  • 2 cebule
  • 4 jaja (L)
  • 2 suche kajzerki
  • 5 łyżek rosołu lub 5 łyżek tłuszczu - alternatywnie: smalec, masło klarowane, olej kokosowy, olej rzepakowy
  • sól, świeżo zmielony pieprz, czerwona papryka
  • 1/2 świeżo startej "kulki" gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść ziaren łuskanego słonecznika
Składniki