Naleśniki - najlepszy przepis (z olejem w cieście)

Naleśniki - najlepszy przepis (z olejem w cieście)
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki i od jakiegoś czasu korzystam wyłącznie z tego. Dodatek wody gazowanej nadaje im puszystości a dzięki temu, że olej wlewam do ciasta nie są tłuste, bo smażę je na suchej patelni. Przepisu można używać do naleśników wytrawnych i na słodko.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mleka
  • 5 jajek L
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników.

  2. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.

Komentarze do przepisu (3)

Beniusia 23 sierpnia 2017
Wypróbowałam są faktycznie super.Dzieciaki się zajadały pysznymi naleśniczkami. Pozdrawiam.
GABCIA1907 10 września 2018
Zamiast oleju dodaję rozpuszczone masło extra,
2-3 łyżki. Naleśniki są pycha.
szefowa-kuchni 16 września 2018
Świetny pomysł, spróbuję:)
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mleka
  • 5 jajek L
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko)
Składniki