Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszą propozycją powracam do lat dzieciństwa i kuchni śląskiej. Niezastąpiona czerwona kapustka najczęściej podawana z kluskami śląskimi i zrazami. Niezapomniany smak dzieciństwa
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 240
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 240
Składniki
Kapustę szatkujemy. Wrzucamy do garnka wlewamy ok. 1 litra wody i gotujemy do miękkości. W międzyczasie boczek kroimy w drobną kostkę i stapiamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy tłuszcz się wytopi a skwarki będą chrupiące dodajemy drobno posiekanego pora. Podsmażamy aż będzie szklisty. Do miękkiej kapusty dodajemy stopiony boczek wraz z porem. Dusimy na małym ogniu ok.10 min. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz kilkoma łyżkami octu jabłkowego. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami, bądź z pajdą świeżutkiego chlebka. SMACZNEGO!