Młoda kapusta ze śmietaną

Młoda kapusta ze śmietaną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: minnie
Sezon na nowalijki się zaczął i pora na młodą kapustkę która jest znakomita do każdego rodzaju mięsa.

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 2 łyżki masła/margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • szklanka wody
  • sól, pieprz
  • koperek

Przygotowanie

  1. Kapustę umyj, pozbądź się pierwszych liści, wszystko poszatkuj nożem na cienkie paseczki. Kapustę wrzuć do dużego garnka (ja użyłam głębokiej patelni), wrzuć łyżkę masła/margaryny i smaż do miękkości. W trakcie smażenia posól trochę kapustę (smażymy do miękkości). Teraz wlewamy szklankę wody, dodajemy łyżkę masła/margaryny, przykrywamy patelnię i dusimy do całkowitej miękkości (ok. 15-20 min), od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy ok. 2 łyżek śmietany i mieszamy. Trochę odparowujemy sos śmietanowy (żeby kapusta nam się zagęściła) wyłączamy pod patelnią i posypujemy całość koperkiem.

    Smacznego.



    U mnie młoda kapusta w towarzystwie młodych ziemniaków i bitek wieprzowych.

Składniki
  • główka młodej kapusty
  • 2 łyżki masła/margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • szklanka wody
  • sól, pieprz
  • koperek
Składniki