młoda kapusta zasmażana

młoda kapusta zasmażana
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
jedno z ulubionych wiosennych dań

Składniki

  • młoda kapusta - 1 duża główka
  • cebula - 1 średniej wielkości
  • marchewka - 1 szt
  • koperek - 1 pęczek
  • surowy boczek - 150 g
  • olej - 3 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • bulion warzywny - 1 szklanka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny - 1 łyżka (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Do podsmażonej cebuli dodać poszatkowaną kapustę i marchew. Razem chwilę poddusić, zalać bulionem (można użyć wody), dodać sól i pieprz. Gotować ok 15 minut.

  3. W międzyczasie boczek pokroić w bardzo cienkie plasterki (najlepiej przed krojeniem włożyć boczek na pół godziny do zamrażarki). Pozostały olej rozgrzać na patelni, dodać kawałki boczku, zrumienić, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę.Gdy kapusta jest miękka dodać do niej zasmażkę.

  4. Koperek drobno posiekać, wrzucić do ugotowanej kapusty, wymieszać. Gotową kapustę (jak ktoś lubi) można doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 czerwca
trzeba korzystać póki sezon :))
Składniki
  • młoda kapusta - 1 duża główka
  • cebula - 1 średniej wielkości
  • marchewka - 1 szt
  • koperek - 1 pęczek
  • surowy boczek - 150 g
  • olej - 3 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • bulion warzywny - 1 szklanka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny - 1 łyżka (opcjonalnie)
Składniki