Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do garnka.
Następnie do kapusty dodaję kminek, 2-3 szczypty soli, cukier, wodę. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem.
W tym czasie gdy gotuje się kapusta, kroję cebulę w drobną kostkę i ją smażę po około 5 minutach od momentu zagotowania się kapusty.
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę tak aby się zeszkliła, do zeszklonej cebuli dodaję około 1 łyżki masła i smażę jeszcze przez chwilę,żeby cebula lekko się zrumieniła.
Tak przygotowaną cebulę dodaję do kapusty,mieszam i nadal gotuję.
Po dodaniu cebuli, jabłko razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty. Dodaję również koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, dokładnie mieszam. I gotuje jeszcze pod przykryciem około 10 minut, do miękkości kapusty.
Gdy kapusta jest już miękka, przygotowuję zasmażkę:
Na patelni rozgrzewam około 1 łyżki masła, dodaję mąkę i smażę zasmażkę, tak aby mąką się zrumieniła.
Następnie zasmażkę rozprowadzam chochelką płynu z kapusty i dodaję do garnka, dokładnie mieszam żeby zasmażka połączyła się z kapustą i gotuję jeszcze około 2-3 minut.
Na koniec sprawdzam smaki jeżeli trzeba to doprawiam solą, cukrem lub sokiem z cytryny.
W sumie kapustę gotowałam około 25 minut.
Młoda kapusta z zasmażką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze do przepisu (3)