Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tunaCooking
Najprawdopodobniej ile osób robiących kapustę tyle przepisów. W mojej wersji jest najprostszy, bez zbędnych modyfikacji. Bez dodatkowych kalorii z zasmażki lub śmietany. Tylko kapusta, cebula i koperek. Połączenie, które samo się broni.

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 główka młodej kapusty
  • 300ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżki koperku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w drobną kostkę.
    W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać poszatkowaną cebulę i zeszklić.
    Kapustę wymyć, zdjąć zewnętrzne liście i wyciąć środek.
    Poszatkować kapustę.
    Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać kapustę wodą do 1/3 wysokości.
    Powoli dusić kapustę pod przykryciem na niewielkim ogniu. Po 10 minutach dodać koperek.
    Dusić aż do momentu gdy kapusta zmięknie.
    Dodać do smaku sól, pieprz i cukier.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 19 listopada 2013
Szkoda ,że już po sezonie :(
Konto usunięte 19 stycznia 2014
Cudeńko !
Konto usunięte 27 czerwca 2014
Dzisiaj robiłam taką kapustę-część "czystej",a część z pomidorami na życzenie dzieci.Pycha !... Czytaj całość »
Dzisiaj robiłam taką kapustę-część "czystej",a część z pomidorami na życzenie dzieci.Pycha ! Rabie tak samo jak Ty bez zasmażek i śmietany.Dodaję jeszcze odrobinę soku z cytryny.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 główka młodej kapusty
  • 300ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżki koperku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Składniki