Młoda kapusta z karmelem

Młoda kapusta z karmelem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Bardzo smaczne połączenie. Polecam!

Składniki

  • młoda biała kapusta 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • suszony koper (ziarna) 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny
  • ocet
  • cukier 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • zawiesina: mąka pszenna 1 łyżka, woda 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy (dość grubo), solimy, dodajemy suszony koper, zalewamy litrem wody. Gotujemy około 15 minut (od zagotowania), na 5 minut przed końcem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. W czasie gdy kapusta się gotuje, do rondelka wsypujemy cukier, podgrzewamy na wolnym ogniu, co chwilę lekko potrząsając rondelkiem.
    Gdy cukier całkowicie się rozpuści i ściemnieje, wlewamy do niego kilka łyżek wody, ponownie ogrzewamy do momentu, aż zbrylowany karmel stanie się płynem.
    Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy zawiesinę z mąki i wody.
    Kapustę gotujemy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu, dodajemy masło, skarmelizowany cukier, całość doprawiamy pieprzem oraz odrobiną octu.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 23 czerwca 2015
Przepyszne i pomysłowe połączenie :)
BEATA1978 23 czerwca 2015
To nie był zupełnie mój pomysł, ale wyszło smacznie. Skarmelizowany cukier fajnie podkreśla smak kapusty.
Składniki
  • młoda biała kapusta 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • suszony koper (ziarna) 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny
  • ocet
  • cukier 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • zawiesina: mąka pszenna 1 łyżka, woda 4 łyżki
Składniki