Młoda kapusta do obiadu

Młoda kapusta do obiadu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Mój najlepszy i najprostszy przepis na młodą kapustę:) Lekko kwaśna /bo z dodatkiem octu/, słodka /bo z dodatkiem cukru/ i okraszona smalcem. Tak robiła moja Mama - ten smak kojarzy mi się z domem rodzinnym:)

Składniki

  • młoda kapusta ok. 1,5 kg
  • smalec 1 łyżka
  • woda 0,75 szklanki
  • ocet 1- 2 łyżki
  • sól ok. 1 łyżka płaska
  • pieprz do smaku
  • cukier ok. 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Możemy kapustę pokroić nieco grubiej niż tradycyjnie i skroić głąb - młoda kapusta cała jest pyszna i szybko zmięknie w czasie gotowania.
    Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy smalec, sól, pieprz ocet i cukier i gotujemy do miękkości na małym ogniu kilka razy mieszając /by równo się ugotowała/.

    *Przypraw i octu dodajemy według własnych smaków.
    *Możemy użyć octu spirytusowego /tradycyjnego/ lub jabłkowego /albo innego owocowego/. Kapustę możemy też zakwasić sokiem z cytryny.

Komentarze do przepisu (4)

Pani_Domu 13 lipca
Pyszne tradycyjne jedzonko :)
ErJot 13 lipca
Dziękuję:)
fafiatko 13 lipca
Zachecajacy przepis i chyba jeszcze takiej nie jadlam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • młoda kapusta ok. 1,5 kg
  • smalec 1 łyżka
  • woda 0,75 szklanki
  • ocet 1- 2 łyżki
  • sól ok. 1 łyżka płaska
  • pieprz do smaku
  • cukier ok. 1 łyżka
Składniki