Mleczne bułeczki owsiane

Przepis dnia 2013-06-16
Mleczne bułeczki owsiane
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Najlepsze bułeczki owsiane jakie jadłam! Są stałym elementem mojego codziennego jadłospisu i naprawdę się nie nudzą:)

Składniki

  • 6 łyżek otrąb owsianych (nie mielimy)
  • 4 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
  • 2-3 jajka
  • ok. 150 g serka twarogowego (może być również serek homogenizowany lub serek kanapkowy do smarowania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka oregano (można użyć dowolnych ziół lub np. kminku)
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę, którą wykładamy w równych proporcjach do formy silikonowej (wcześniej trzeba ją delikatnie przetrzeć papierem nasączonym oliwą). Pieczemy 20 min.

    Ich kształt zależy tylko i wyłącznie od użytej formy. Można je również przygotować wykładając ciasto bezpośrednio na papier do pieczenia, ale wtedy są one bardziej plackami niż bułkami i trzeba ułożyć je w dużych odległościach, bo mocno powiększają swoją objętość.

    Mnie z tych ilości wychodzi 6 sporych bułeczek, czasami wystarczy dać odrobinę więcej sera (i oczywiście bardziej doprawić), by bułek wyszło więcej. Jeżeli używamy form to nigdy nie należy ich zapełniać po same brzegi, gdyż bułki podczas pieczenia rosną i masa może się wylewać na boki.
    Z kolei wykładając masę na papier wychodzi od 8 do 10 takich placuszków (2 szt. również mogą stanowić "zamykaną" kanapkę do pracy:P)

    Polecam jako zdrową alternatywę dla tradycyjnych bułeczek pszennych!

    A tutaj wersja w drugiej formie silikonowej- duża bułka o średnicy ok. 12 cm.

Komentarze do przepisu (5)

etui 04 czerwca 2013
Mielemy...
Maudie 04 czerwca 2013
Pysznie wyglądają:)
maluszekk 05 czerwca 2013
Wyglądają bardzo apetycznie, w sam raz na śniadanko :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 łyżek otrąb owsianych (nie mielimy)
  • 4 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
  • 2-3 jajka
  • ok. 150 g serka twarogowego (może być również serek homogenizowany lub serek kanapkowy do smarowania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka oregano (można użyć dowolnych ziół lub np. kminku)
  • 1 szczypta soli
Składniki