Mizeria po ukraińsku

Mizeria po ukraińsku
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Podobna do znanej polskiej. Różnica to nieobrane ogórki

Składniki

  • 500 g ogórków sałatkowych
  • 1 pęczek dymki
  • Sos : 4-6 łyżek śmietany kremówki
  • sok z połówki cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki umyłem, osuszyłem, nie obrałem. Pokroiłem je na cienkie plasterki. Dymki oczyściłem, opłukałem, pokroiłem w cienkie krążki białe cebulki i 5-6 centymetrowe kawałki zielonego szczypiorku.
    Przygotowałem sos : śmietanę przyprawiłem do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
    Sosem polałem ogórki, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 17 października
Nieobrane zdrowsze, bo pod skórką same skarby witaminowe <3 Pycha! :D
konhambos 18 października
Dzieki Twojemu przepisowi dowiedzialam sie, ze jem od zawsze mizerie po ukrainsku :)
Obserwator 19 października
U mnie nigdy nie jadało sie mizerii z nieobranych ogórków, a szkoda.
Składniki
  • 500 g ogórków sałatkowych
  • 1 pęczek dymki
  • Sos : 4-6 łyżek śmietany kremówki
  • sok z połówki cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Składniki