Masło dyniowe:

Masło dyniowe:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Świetny i zdrowy dodatek do pieczywa, placuszków i racuszków.

Składniki

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania puree z dyni.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni .
    Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ułożyć na nim pokrojoną na cząstki dynię.
    Piec około godziny aż dynia zmięknie.
    Po ostygnięciu - usunąć skórkę i miąższ zmiksować.


    Puree dyniowe oraz olej kokosowy przełożyć do rondelka z grubym dnem i gotować na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty nieustannie mieszając.
    Ciepłą masę przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
    Przełożyć do szklanego, zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 17 lutego
Ciekawe!
Maudie 17 lutego
Zdrowy dodatek:)
Ciekawy przepis ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Składniki