Masa makowa, migdałowa z bakaliami.

Masa makowa, migdałowa z bakaliami.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców.

Składniki

  • mak 250 gram
  • 1 duży olejek migdałowy
  • cukier 1/2 szklanki
  • orzechy włoskie rozdrobnione 10 dag
  • blanszowane migdały rozdrobnione 10 dag
  • rodzynki 5 łyżek
  • kandyzowana skórka pomarańczy 5 łyżek
  • śmietana 30 % tłuszczu 250 ml

Przygotowanie

  1. Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie.

  2. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy.

  3. Dodajemy zmielony mak, bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko.

  4. Ostudzona masa makowa jest gotowa.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 19 grudnia 2017
Nie ma to jak zrobiona własnoręcznie masa makowa :) Pycha!
GREGORHSPEED 21 grudnia 2017
Kiedyś robiłem <3 Troszkę czasu zajmuje, ale warto <3
kuchmariola63 22 grudnia 2017
Masa naprawdę jest najlepsza jak ją sami zrobimy. Pozdrawiam :)
Składniki
  • mak 250 gram
  • 1 duży olejek migdałowy
  • cukier 1/2 szklanki
  • orzechy włoskie rozdrobnione 10 dag
  • blanszowane migdały rozdrobnione 10 dag
  • rodzynki 5 łyżek
  • kandyzowana skórka pomarańczy 5 łyżek
  • śmietana 30 % tłuszczu 250 ml
Składniki