Masa cukrowa / lukier plastyczny

Masa cukrowa / lukier plastyczny
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Masa idealna do tworzenia dekoracji i pokrywania nią tortów w stylu angielskim. Robi się ją szybko, a składniki wbrew pozorom są ogólnodostępne. Jest o wiele tańsza niż ta już gotowa dostępna w niektórych sklepach!

Składniki

  • 750 - 800 g cukru pudru (dokładnie przesianego)
  • 00 g glukozy najlepiej w proszku (do kupienia w aptece lub trzykrotnie taniej w supermarkecie, takie opakowanie można już dostać
  • 4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
  • 30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
  • 3 łyżeczki \'Planty\' (opcjonalnie, szukać należy jej na stoisku z masłami i margaryną, jest nawet w podobnym opakowaniu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cytrynowego, migdałowego itp.
  • kilka kropel gliceryny (opcjonalnie, masa jest \'\'szlachetniejsza\'\')
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Żelatynę namaczamy w wodzie, gdy napęcznieje rozpuszczamy ją. Gdy jest już płynna ale nie wrze dodajemy Plantę oraz glukozę i mieszamy dokładnie.

  2. Proponuję przygotowywać masę w metalowej misce, jest to wygodne, zwłaszcza jeśli planujemy wyrabiać masę cukrową ręcznie. Innym sposobem jest użycie do tego celu miksera, wtedy wybieramy końcówkę której normalnie użylibyśmy do wyrabiania ciasta drożdżowego. Połowę dokładnie przesianego cukru pudru umieszczamy w misie i dodajemy rozpuszczoną wcześniej glukozę i żelatynę i wyrabiamy.

  3. Cukier puder dodajemy stopniowo, aż uzyskamy zadowalającą konsystencję. Wtedy masę wykładamy na blat podsypany cukrem pudrem i wyrabiamy ręcznie tworząc kulkę z której następnie formujemy dowolne kształty, ewentualnie wałkujemy w celu pokrycia nią tortu. Ja całość pracy bez problemu wykonałam ręcznie, początkowo mieszałam masę łyżka, a gdy odpowiednio zgęstniała wyłożyłam na blat podsypany cukrem pudrem i wyrobiłam.

  4. Do gotowej masy możemy dodać barwnik spożywczy, jeżeli tak jak ja robiąc oczy będziecie chcieli uzyskać ciemny, niemalże czarny kolor przy pomocy kakao to przestrzegam, że należy go dodać dosyć sporo co nie pozostaje bez wpływu na konsystencję masy, która staje się krucha, mniej elastyczna. Ze zwykłymi barwnikami nie ma tego problemu. Masa dosyć szybko wysycha, dlatego należy ją przechowywać dosyć dokładnie owiniętą folią spożywczą, a gdy zrobi się twarda podgrzewać w mikrofalówce (ewentualnie tak jak ja - w misce nad kąpielą wodną). Pokrywając torty masą cukrową pamiętajmy o tym aby były one pokryte masą maślaną, ewentualnie maślano - budyniową. Zdecydowanie odradza się stosowanie bitej śmietany i kremów śmietano pochodnych, ponieważ powodują one rozmiękanie masy. Nakładanie jej bezpośrednio na biszkopt tez nie jest dobrym pomysłem, bo zbyt szybko stwardnieje i nie będzie dokładnie przylegać do tortu.

    Jeżeli chcesz zobaczyć krok po kroku jak zrobić halloweenowe oczy albo kokardki zapraszam na mojego bloga!

Komentarze do przepisu (6)

embepe13 18 października 2014
Do wszelkich dekoracji pewnie jest świetna, ale czy do jedzenia też? Wybacz szczerość, ten styl dekorowania... Czytaj całość »
Do wszelkich dekoracji pewnie jest świetna, ale czy do jedzenia też? Wybacz szczerość, ten styl dekorowania tortów czy innych wypieków to przerost formy nad treścią, dobre dla snobów.
Konto usunięte 18 października 2014
fajny przepis, zapisuję do wypróbowania :-). Pozdrawiam :-)
grazka950 19 października 2014
ile tej glukozy i czy jest gliceryna spożywcza?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 750 - 800 g cukru pudru (dokładnie przesianego)
  • 00 g glukozy najlepiej w proszku (do kupienia w aptece lub trzykrotnie taniej w supermarkecie, takie opakowanie można już dostać
  • 4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
  • 30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
  • 3 łyżeczki \'Planty\' (opcjonalnie, szukać należy jej na stoisku z masłami i margaryną, jest nawet w podobnym opakowaniu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cytrynowego, migdałowego itp.
  • kilka kropel gliceryny (opcjonalnie, masa jest \'\'szlachetniejsza\'\')
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Składniki